zirkonyum kaplama

Zirkonyum Kaplama

Günümüzde estetik diş hekimliğinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.Hızla ilerleyen teknoloji sayesinde her geçen gün, bir önceki günün rutin materyalleri geride bırakılmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Nedir ?

Zirkonyum kaplamalar, doğal görünüme en yakın sonuç elde edebileceğimiz estetik diş hekimliğinin en önemli materyallerinden biridir.
Alt yapı malzemesi olarak, beyaz renkli materyal olan 'Zirkonyum' kullanılır.
Alt yapısındaki bu materyalin beyaz renkli olması sebebiyle, diğer metal destekli kaplamalarda karşılaşacağınız diş etlerinde siyah-gri renklenmeler gözlenmez.
En biyouyumlu materyaller arasındadır. Diş eti ile uyumları, ışık geçirme özellikleri metal destekli kaplamalara göre üstündür.

Zirkonyum Kaplamalar Nerelerde Kullanılır?

Zirkonyum kaplamalar, estetik bir sonuç alınmak istenilen her durumlarda öncelikle tercih edilmektedirler.

  • Dişlerin yapısını, şeklini, dizilişini beğenmeyen kişilerde
  • Diş beyazlatma yapılmasına rağmen, tatmin edici sonuç alınamayan ileri seviyede renklenme mevcut olan dişlerde
  • Varolan madde kaybının, dolgu ile telafi edilemeyecek durumda olan dişlerde
  • Dişler arasında açıklık bulunan kişilerde
  • Metal destekli kaplama yaptırmış kişilerde, daha iyi bir estetik sağlamak isteniyorsa
  • Renklenmiş ve yapısı bozulmuş eski dolgular varlığında
  • Kırılmış dişlerde
  • Diş diziliminde çapraşıklıklar olan kişilerde, ortodonti tedavisine alternatif olarak kullanılabilir.
  • Zirkonyum Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

  • Sağlıklı diş minesi tamamen ışığı geçirir. Ancak porselen dişlerin altında kullanılan metaller çok iyi yapılmış olsalar bile, dişte opak bir görüntü yaratabilir, diş etlerinde gri-siyah lekelenmelere sebeb olabilirler. Dişe donuk ve yapay bir görüntü vererek estetik sorunları beraberinde getirir.
  • Zirkonyum kaplamalar ise, doğal diş minesine yakın geçirgen yapıdadırlar. Bazı ışınları yansıtırken bazılarını absorbe ederek doğal diş görünümüne oldukça yakın sonuç oluşturmada başarılıdırlar. Altyapısında koyu renkli metal kullanılmadığı için diş etlerinde herhangi bir renklenmeye sebep olmaz.
  • Zirkonyum kaplamaların yüzeyinde mikroorganizma tutulumu minimal miktardadır.
  • Isı yalıtıcı özelliklerinin iyi olması sayesinde, dişlerde meydana gelebilecek sıcak soğuk hassasiyeti engellenmiş olur.
  • Dokularda uyumlu bir materyaldir. Bu sebeple herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermez.
  • Zirkonyum Kaplamaların Diş Eti Uyumları Nasıldır?

    Zirkonyum dişler dokuyla tam uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerdeki gibi diş etlerinde gri-siya lekelenmeler oluşmaz.
    Diş eti çekilmesine sebep olmaz.

    Farklı bir sebepten (örneğin yanlış diş fırçalama) ötürü diş eti çekilecek olsa dahi estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.

    Zirkonyum Kaplamalar Ağzımda Tat  Değişikliği veya Kokuya Sebep Olur mu ?

    Zirkonyum kaplamalar en biyouyumlu materyaller arasındadır. Kurallara uygun bir şekilde yapıldığı sürece, herhangi bir kokuya veya tat değişikliğine sebep olmaz. Diş kaplamasının, diğer her tedavide olduğu gibi, kurallara uygun bir şekilde yapılmış çok önemlidir. Aksi taktirde iyi temizlenmeyen diş eti kenarları ve diş köprüsünde gövde altı olarak adlandırılan eksik diş bölgesinde yiyecek artıklarından birikmesi, kolay temizlenmemesi gibi nedenler ağız kokusu oluşmasına neden olabilir.

    Zirkonyum Dişler Renklenir mi?

    Diş renklenmesinin asıl sebebi, diş yüzeyimize tutunan bakterilerdir. Zirkonyum kaplamalarda dış yüzey; pürüzsüz, kaygan ve bakteri tutulumuna izin vermeyen özelliktedir. Bu sebeple herhangi bir renklenme olması söz konusu değildir. Uzun yıllar sonra bile renklenme zirkonyum kaplamaların rengi değişmez.

    Kaplamanın Altındaki Diş Rengim, Yapılacak Olan Zirkonyumu Etkiler mi?

    Hayır, etkilemez. Rengi çok koyu olan bir diş dahi, zirkonyum kaplama ile istenilen renkte restore edilebilir. Dişin asıl sahip olduğu rengi zirkonyum kaplamanızın rengine etki etmez. Zamanla da renkte değişiklik meydana gelmez.

    Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

    Yaygın olarak düşünülen hatta kaplama yaptırdıktan sonra, onun çürümeyeceğini düşünüp diş bakımı yaptırmamaktadır. Kendi doğal dişimize nasıl bir bakım yapılıyorsa, zirkonyum kaplamalara da aynı şekilde bakım yapılmalıdır. Günde iki kez, yaklaşık 2 dakika boyunca fırçalamalı, diş ipi kullanılmalıdır. 6 ayda bir diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir.

    Zirkonyum Kaplamaları Ne Kadar Süre Kullanabilirim?

    Dişler canlı dokular olduğu için sürtünme ve aşınma kaynaklı şekil değişiklikleri gözlemlenebilir. Zirkonyum kaplamalar yapısı itibariyle dayanıklıdır. Herhangi bir değişikliğe uğramazlar. Net bir zaman aralığı verilememekle birlikte, düzenli bakımla uzun yıllar kullanılabilir.

    Zirkonyum Kaplamanın Çıkartılması Gerekirse Dişim Zarar Görür mü?

    Zirkonyum kaplamalar, kesilerek çıkartılır. Kesim sırasında dişinize herhangi bir zarar gelmez, doku kaybı oluşmaz.

    Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

    Zirkonyum kaplama uygulamasında diğer kaplama türlerinde olduğu gibi diş bir miktar küçültülür, ardından diş eti sağlıklı duruma geldiği zaman ağza uygun kaşıklarla özel ölçü maddeleri ile alt ve üst çeneden hassas bir ölçü alınır. Dişe uyumlu renkte zirkonyumdan alt yapı ve üzerine de porselenden üst yapı laboratuvar ortamında işlenir. Klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar sayesinde dişe kalıcı olarak yapıştırılır, doğal dişlerden ayırt edilemez hale gelir.

    Zirkonyum Kaplama İçin Dişlerim Ne Kadar Aşındırılır?

    Normal diş yüzeyinden yaklaşık 1-2 mm  kadar traşlama işlemi yapılır. Madde kaybı olarak lamina uygulamasına göre daha fazla bir kayıp söz konusudur. Ancak diğer kaplama türleri ile kıyaslandığı zaman madde kaybı açısından bir fark söz konusu değildir.

    İşlem Sırasında Ağrı Hisseder miyim?

    Kesim işlemi lokal anestezi altında gerçekleşmektedir. Bu sebeple operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissedilemez.
    İşlemden sonra oluşabilecek hassasiyetleri de minimuma indirmek amacıyla dişin renginde geçici bir kaplama yapılır. Yine de operasyon sonrasında nihai kaplamalar yapıştırılana kadar geçen süre zarfında kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak sıcak soğuk hassasiyetler olabilir.

    Tedavi Sürecinde Estetik Olarak Bir Sorun Yaşar Mıyım?

    Dişleriniz kesildikten sonra üzerlerine akrilikten yapılan geçici kaplamalar yapılır. Yapılan bu geçici kaplamalar şekil olarak, final halinde olacak zirkonyum kaplamalarınıza benzeyecektir. Ancak yapı olarak akrilikten yapıldığı için estetik olarak tabi ki son haliniz gibi olmayacaktır. Ancak yine de estetik olarak bir sorun yaşanmasını engeller.

    Zirkonyum Kaplama Uygulaması Ne Kadar Sürer?

    İşlem ortalama 1 hafta ile 10 gün arasında sürer. Bu süre içinde ilk gün dişin kesim işlemi yapılır. Sonrasında iki kez prova yapılır. Provaların amacı zirkonyum kaplamaların diş ile uyumunu kontrol etmek ve estetik olarak değerlendirmektedir. Estetiğini beğenmedimiz zaman prova seanslarını artırabiliriz. Estetik olarak beğendiğimiz provadan sonra son kez laboratuvara gönderilir ve glaze adını verdiğimiz cila işlemi uygulanır. Son gelişinizde de dişleriniz ağza uyumlandırılır ve yapıştırılır.

    Zirkonyum Kaplama İşlemi Sonrası Kaplamamın Altındaki Dişte Ağrı Hisseder Miyim?

    İlk zamanlarda hafif sızlamalar olabilir. Bu sızlamalar zamanla azalarak geçecektir. Ancak sürekli ve şiddetli ağrınız olursa hemen hekiminize danışmalısınız.

    Zirkonyum Kaplama İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Kaplamanız kalıcı olarak yapıştırıldıktan sonra, 1 saat katı şeyler yenilmemeli  ve soğuk sıcak içecekler içilmemelidir.
    Eğer anestezi uygulandıysa, uyuşukluk geçene kadar bir şey yenilmemelidir.

    Zirkonyum Kaplamaları Doğal Dişim Gibi Kullanabilir Miyim?

    Zirkonyum kaplamanız, doğal dişiniz gibi estetik ve dayanıklıdır. Ancak doğal dişinizle de yapmamanız gereken şeyleri kaplamanızla da yapmamalısınız. Fındık kırmak, Şişe kapağı açmaya çalışmak, çeşitli metalleri eğip bükmeye çalışmak gibi. Bu gibi sıra dışı kuvvetler haricinde her şey rahatlıkla yenebilir.

    Herkes Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir mi?

    Evet, estetik beklentisi olan herkes zirkonyum kaplama yaptırabilir. Ancak, 18-20 yaşına kadar yapılan tedaviler tavsiye edilmez. Bunun nedeni gelişim döneminde gerçekleşen çene büyümesi sonucu oluşan aralanmalardır. Bu aralanmalar sık sık yenilenme ihtiyacı doğmasına neden olur.

    Zirkonyum Kaplamalar Dayanıklı Mıdır?

    Evet, Zirkonyum kaplamalar en az metal destekli kaplamalar kadar dayanıklı ve kırılganlığı düşüktür.

    Zirkonyum Kaplama Kırılır mı? Düşer mi?

    Sağlam dişiniz nasıl kırılabiliyorsa, zirkonyum kaplamanız da kırılabilir. Kaplamanız eğer çok fazla ve ters bir kuvvete maruz kalırsa kırılma veya çatlama gözlenebilir. Böyle bir durumda kaplamanız tamir edilir. Günümüzde kaplamaları yapıştıran teknoloji çok gelişmiştir ve kuvvetli yapışkanlar ile yapıştırıldıklarında çıkarılması mümkün değildir. Yapıştırıcılar kaplamanızın sorunsuzca uzun yıllar ağızda kalmasını sağlamaktadır. Eğer yeniden çıkma ya da oynama hissederseniz vakit geçirmeden hekiminize başvurmalısınız. Aksi takdirde yapışkanın gevşediği dişinizde çürüme meydana gelebilir.

    Zirkonyum Her Diş İçin Kullanılabilir mi?

    Evet, Ancak arka bölgede uzun köprüler varlığında kırılma ihtimali arttığından dolayı tavsiye edilmemektedir.

    zirkonyum diş bodrum   bodrum zirkonyum diş   zirkonyum kaplama   bodrum zirkonyum kaplama   zirkonyum kaplama bodrum   zirkonyum kaplama fiyatları   zirkonyum diş fiyatları