20 yas disleri

20 Yaş Dişleri

 20 yaş dişleri her yarım çenede 1’er tane olmak üzere, alt ve üst çenede sağ ve sol en sonda bulunan 3. Azı (molar ) dişleridir. Diğer azı dişlerimizden yapısal olarak hiçbir farkı olmayan 20 yaş dişleri , değişik kök formları ile bazı kişilerde şekil farklılığı gösterebilir.

20 Yaş Dişleri Herkeste Çıkar mı ?

İnsanoğlunun yüzyıllar içinde yeme içme alışkanlıklarının değişmesi ile 2000’ li yıllarda eksikliği sıklıkla görülen 20 yaş dişleri, bazı kişilerde hiç çıkmayabilir veya 1 ya da 2 adet çıkabilir. Fakat bazen çenelerde yer bulamadıkları için gömülü , yarı gömülü kalabilirler ya da çapraşık çıkabilirler.

20 Yaş Dişleri Mutlaka Çekilmeli mi ?

Bütün 20 yaş dişlerinin çekimi gerekmez. Bilinmelidir ki 20 yaş dişleri de diğer dişlerimiz gibidir. Normal sürmüş (çıkmış ) , olması gereken yerde çıkmış, çiğneme fonksiyonunda olan, temizlenebilen, fırçalanabilen , çürüksüz 20 yaş dişlerinin çekimine gerek yoktur.

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilmeli ?

Aşağıdaki durumlarda çekilmelidir;

  • 20 yaş dişleri bazen tam sürer ancak çok geride oldukları için fırçalanamazlar ve erken çürürler. Ayrıca temizlenemeyen 20 yaş dişleri plak birikimine neden olur bu da iltihaplara ve kötü kokulara neden olur. Bu gibi durumlarda çekilmelidir.
  • Bazen yarı gömülü kalabilirler . Bu durumda dişin bir kısmı ağız içinde görülür fakat bir kısmı diş etinin ve/veya çene kemiğinin altında kalabilir. Böyle durumlarda temizlenebilmeleri oldukça güç olduğundan ötürü iltihaplanmalara, ağrı , şişliklere sebep olabilirler.Bu durumda çekilmeleri gerekir.
  • Bazen tam gömülü olabilirler. Tam gömülü dişler ağız ortamına kapalı oldukları için iltihaplanma oranları düşüktür. Ancak yer bulamadıkları için komşu dişlerin köküne baskı oluşturabilirler bu da 2. Azı dişine zarar verebilir. Bu durumda da çekilmelidirler.
  • 20 Yaş Diş Çekimleri Zor mudur?

    Normal pozisyonda çıkmış bir 20 yaş dişi çekimi diğer azı dişleri gibidir. Çoğunlukla çok geride olmaları,çapraşık çıkmaları , gömülü olmaları ve çok köklü olmaları sebebi ile cerrahi operasyon altında çekimleri uygundur.

    Anatomik oluşumlara yakın olmaları sebebi ile komplikasyon ihtimali diğer dişlere oranla biraz daha yüksek olabilir.20 yaş diş çekimi öncesi 3 boyutlu çene ve diş tomografisi (3DCT) alınması, komplikasyonların önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

    20 yaş dişleri