fiber post uygulamalari

Fiber Post Uygulaması



Post uygulaması nedir? Hangi durumlarda uygulanır?

Günümüzde adeziv (bonding) sistemlerin gelişmesiyle beraber aşırı madde kaybı olan dişlerde tedavi yaklaşımları da değişmiştir. Adeziv sistemleri kullanılarak kanal tedavisi görmüş ve tamamen harap olmuş dişler restore edilebilmektedir. Aşırı madde kaybı olan dişlere yapılan dolgular , kuron kısmı fazla harap olmuş dişler, dişin destek dokularının zayıflığı sebebi ile güçsüz olur ve kırılgandırlar. Böyle durumlarda uygulanan post ya da post core uygulamasında, kanal tedavisi sonrası kökün içerisine yerleştirilen ince bir çubuk vasıtası ile hem kökten hem de dişin üst kısmından destek alınır ve dişin dayanıklılığını artırılır.Özetleyecek olursak bu tedavide , dişin dayanıklılığını artırmak için post adını verdiğimiz ince çubuklar kanal içine yerleştirilir ve bu sayede işlem gören diş , yapılacak dolgu ile birlikte daha güçlü hale gelir.

Fiber Post Nedir?

Eskiden metal alaşımlar kullanılarak laboratuvarda hazırlanan alt yapılar hem ölçü almayı hem de ikinci bir randevuyu gerektirirlerdi. Günümüzde daha estetik olan, metal olmayan , beyaz renkli fiber post ve adeziv sistemlerin varlığıyla tek seansta bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Böylece hem tedavi basamakları kısalmakta hem de daha başarılı bir estetik ve fonksiyon elde edilmektedir.

Ne Zaman Fiber Uygulamaları Yapılmalıdır?

Kanal tedavisi yapılan dişte çok fazla madde kaybı yoksa normal dolgu, fazla madde kaybı varsa dişin kırılmasını engelleyecek inley, onley (porselen dolgu) ya da kaplama tedavileri yapılmalıdır. Eğer hiç diş duvarı kalmamışsa ve kökler sağlamsa kök kanalından destek alan bir “ fiber post” yapılıp üzerine kuron (kaplama) yapmak gerekir.

Neden Fiber Post Tercih Edilir?

Kırılma ihtimalleri çok daha azdır. Dişe hem mekanik hem de kimyasal olarak yapışır. Tam seramik restorasyonların altında metal yansıması olmadığı için estetik bir görüntü elde edilir.

fiber post uygulamaları