Diş Eti Nedir, Nasıl Tanımlanır ?
Öncelikte diş etini tanımlamak gerekir ise, diş eti dişlerimizi ve diş köklerimizi saran çene kemiğinin üzerinde yer alan, dişe destek olan dokulardan biridir. Diş etinin sağlığı , diş sağlığı, ağız sağlığı ve genel vücut sağlığımız ile doğrudan alakalıdır.Diş eti hastalıkları diş çürüğünden farklı ve daha agresif olarak ,kemik dokusuna zarar vererek direkt bir veya birden fazla diş kayıplarına neden olabiliyor. Bu durum kişilerin estetik yayının yanı sıra çiğneme fonksiyonlarını, beslenmelerini, konuşmalarını da olumsuz etkiliyor. Ayrıca yüz estetiğini bozarak kişilerde özgüven eksikliğine yol açıyor.
Sağlıklı Diş Eti Nedir, Nasıl Anlaşılır ?
Sağlıklı diş etini ayırt etmenin birinci yolu rengidir. Sağlıklı dişeti gülkurusu , pembe renklidir ve fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ya da dokununca kanamaz. Sağlıklı diş eti şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir, Nasıl Belirlenir?
Diş eti hastalıkları öncelikle gingivitis adı verilen basit bir diş eti iltihabından başlar. Diş eti iltihabının en belirgin bulgusu kanamadır. Fırçalamada olan bazen durup dururken olabilen diş eti kanamaları iltihap belirtisidir. Gingivitis zamanında tedavi edilmez ise zamanla dişin etrafında yer alan çene kemiklerine yayılır ve periodontitis denilen , zaman içerisinde çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar ilerleme gösterebilir.
Diş eti hastalıkları ile birlikte diş etleri şişer, kızarır ve kanar. Diş etindeki iltihap altında yer alan çene kemiğine ulaştığında kemiği eritmeye başlar ve çene kemiği ile birlikte diş etleri de çekilmeye başlar. Dişlere dayanıklılığını veren çene kemiği ve onu saran diş etinin kaybı sonucu , kemik ile sarılı olması gereken kök yüzeyleri açığa çıkacağı için dişlerde hassasiyet, sallanma ve diş görünümlerinde uzama ve dişlerde aralanma görülür. Bu durum, sağlıksız olmak ile birlikte estetik olmayan bir görünümü de beraberinde getirir.
Ayrıca tüm bunlar kötü ağız kokusunun (halitozis ) da en başlıca sebeplerinden biridir.
Sigara içenlerde, nikotinin damarlar üzerindeki daralma etkisinden dolayı kanama daha az hissedilir, bu da hastalığı maskeleyip fark edilmesini engelleyebilir.
Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?
Her bireyde, bütün diş yüzeylerinde, diş aralarında ve diş ile dişeti birleşiminde mikrobiyal dental plak adı verilen yumuşak, krem rengi , kremsi bakteri tabakası birikimi gözlenmektedir. Bu plak, diş fırçası ve diş ipi ile yeterli şekilde uzaklaştırılamadığında zararlı bakteri türlerinin yaşamasına olanak veren bir ortam oluşur ve zararlı bakteriler giderek çoğalırlar. Bakterilerin ürettikleri zararlı maddeler , diş etlerinde iltihaba ve dişlerin etrafını çevreleyen kemiğin erimesine neden olurlar. Ayrıca mikrobiyal dental plak zaman içinde sertleşerek diş taşına (tartar) dönüşür. Pürüzlü yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha çok plak birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesi hızlanır. Bunun yanı sıra ,sigara kullanımı, diyabet gibi hastalıklar ve bazı genetik faktörler diş eti hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran risk faktörleridir.
Sağlıklı Diş Etleri İçin Ne Yapmalı ?
Sabah ve gece yatmadan önce; günde iki defa dişlerinizi 2 dakikayı düşmeyecek şekilde fırçalayın. Eğer diş eti hastalığınız var ise bu süre yeterli olmayabilir, daha uzun fırçalama yapmanız gerekebilir. Diş fırçaları zamanla bakteri tuttukları için üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin.
Yılda bir ya da iki defa diş hekiminize muayene olmayı ihmal etmeyin ve diş hekiminiz gerekli gördüğü takdirde , diş taşlarınız ve bakteri plağını profesyonelce temizlettirin. Günlük ağız bakımında tek başına dişlerin fırçalanması yeterli değildir. Mutlaka arayüz fırçaları ve diş ipiyle diş aralarının temizliği yapılmalıdır. Gerek normal, gerekse elektrikli fırçalar doğru teknikle uygulandıklarında oldukça etkin temizlik yaparlar. Doğru fırçalama tekniğini hekiminizden öğrenin.
Diş temizliği doğru yapıldığı takdirde, halk arasında söylenenlerin aksine dişlere zarar vermez. Aksine diş temizliğinin yapılmaması yukarıda bahsettiğimiz tüm sebeplerden ötürü dişlere ve ağız sağlığına zarar verecektir.