Bruksizm Nedir?
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan diş sıkma ve diş gıcırdatma olarak bilinen hastalığın genel adıdır. Diş sıkma, alt çenenin üst çeneye sıkıca bastırılarak kapalı tutulması halidir. Diş gıcırdatma ise çenelerin kapalı pozisyonda iken alt çenenin sağa sola, ileri geri hareket ettirilerek alt dişler ile üst dişlerin sürtünme halinde olmasıdir.
Bruksizm neden olur?
Diş sıkmanın en çok bilinen nedeni stres iken diş gıcırdatmanın sinir sistemi olduğu bilinmektedir. Diş sıkma / diş gıcırdatma hastalığı , bağımlılık yapıcı bir etkisi olduğundan hastalığın şiddeti tedavi edilmediği sürece şiddetlenerek artma eğilimindedir.
Bruksizm Belirtileri Nelerdir ?
Alt ve üst çenedeki dişler, 2 saniyeden daha uzun süre kapalı tutuluyor ise diş sıkma hastalığı var demektir. Çoğu zaman uyku esnasında olup daha az sıklıkla uyanıkken farkına varılmadan yapılan bir alışkanlıktır. Bazen kişiler uyurken farkına varamayıp, uyanık olan partnerleri tarafından fark edilebilir. Erken dönemde fark edilmeyip ilerleyen bruksizm hastalarında sorun ilerledikçe büyür ve hastalarda şikayetlere sebep olmaya başlar. Bu hastalarda uyku kalitesi düşer ve sabah uyandığında yoğun hissedilen çene , eklem ve baş ağrıları ve ağız açmada zorluk, kısıtlılık hissedilir. Bunun yanı sıra boyun ve sırt ağrıları olarak da kendini hissettirebilir.
Genel diş hekimi muayenesinde diş hekiminiz de diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığınız olup olmadığını farkeder. Dişlerde, çene ekleminde, çene kaslarında, yüz şeklindeki değişiklikler olur.Dişlerde aşınma , diş etlerinde bölgesel çekilmeler, çene ekleminde ağrı ve ağzı açıp kapatma esnasında eklemde ses çıkması spesifik bulgulardır.
Bruksizm Tedavisi Nasıldır?
Bruksizm genel olarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diş ile ilgili anatomik ve çiğneme problemleri var ise tedavi etmek, stresten uzak kalmak, dişler için gece plakları kullanmak, gece uyku için rahatlatıcı ilaç kullanmak, kas gevşetici kullanmak gibi tedavi yöntemleri mevcut olmasına rağmen tüm bunlar ile kesin tedavi sonucu alınamayabiliyor. Günümüzde sıklıkla kullanılan etkili bir yöntem olan botoks tedavisinin , tüm bu diğer tedavi yöntemlerine göre etkinliğinin çok daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir.
Bruksizm Tedavisinde Botoks Nasıl Etki Ediyor?
Günümüzde Botulinum toksin (botoks) tedavisi , bruksizm / diş sıkma / diş gıcırdatma hastalığında çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Botox tedavisi ile gereğinden fazla ilaç kullanımından kaçınılmış olup diğer tedavi yöntemlerinden çok daha yüksek başarı oranına ulaşılabilmektedir. Botox enjeksiyonu ile kaslara zarar vermeden ve çiğneme ile ilgili sorun yaşamadan kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılarak kasta rahatlama sağlanmaktadır.Botulinum toksini (botox) kas dokusundaki sinirleri bloke ederek kasın kasılmasını engeller ve kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler, böylece kasların gereğinden fazla kasılmasına engel olarak etki sağlamaktadır.
Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına (masseter kası) belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu, kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırarak kasta rahatlama sağlayarak geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorununu ortadan kaldırmaktadır. Botox’un süresi ortalama 4-6 ay devam ettiğinden dolayı şikayeti devam eden hastalara tekrarlama dozları 6 ay sonra yapılabilmektedir.
bruksizm (diş sıkma ve gıcırdatma)