Gömülü Diş Nedir?
Ağızda olması gereken yerde çıkamaması sebebi ile çene kemiğinin altında kalan dişlerdir.
Hangi Dişler Gömülü Kalır?
Genelde 20 yaş dişi olarak bilinen 3. Azıların gömülü kaldığı bilinse de köpek dişleri, küçük azı dişleri ve yan kesici dişlerin de sıklıkla gömülü kalabildikleri görülmektedir.
Dişler Neden Gömülü Kalır?
Sıklıkla erken kaybedilen süt dişleri sonrası çene kemiği yeterince gelişemez ve bu da alttan gelen daimi diş için yer darlığına sebep olur. Böylece diş ağız ortamına süremez ve gömülü kalır.
Yine erken kaybedilen süt dişi sonrası komşu dişlerin boşluğa doğru kayması sonucu alttan gelen diş yer bulamadığı için ağız ortamına süremez ve gömülü kalabilir.
Büyüme ve gelişim sırasınsa süt dişlerinde ara yüzeyde oluşan çürükler tedavi edilmez ise , sürmekte olan daimi dişin ağız içinde kaplayacağı mesafe tam olarak korunamamış olur. Bu durumda daimi diş ya çenede çapraşık bir şekilde yerini alacaktır ya da gömülü kalacaktır
Erken süt dişi kaybı daimi dişin gelme zamanından önce olmuşa , sürmekte olan daimi dişin ağız boşluğuna bakan kısmında (okluzal kısmında) kemik doku gelişir. Bu da daimi dişin sürmesini engeller ve daimi diş gömülü kalabilir.
Çenenin anatomik olarak genişliği , alttan gelen daimi dişlerin genişlikleri toplamından dar ise dişler ağız ortamına dizilim sırasında sığamaz bu da bazı dişlerin gömülü kalmasına ya da çapraşıklığa neden olur.
Gömülü Dişler Mutlaka Çekilmeli mi?
Hayır. Pozisyonu ve bulunduğu yer göz önünde bulundurularak, herhangi bir enfeksiyona, kiste yol açmıyor ise , komşusundaki dişlere de herhangi bir baskısı yok ise doktor tarafından takibe alınarak gerek görülür ise çekilebilir.
Gömülü köpek dişleri (kanin dişler ) çok güçlü kök ve kron yapısına sahip olmaları sebebi ile çoğunlukla çekilmez ve ortodontik tedavi ile ağız ortamına sürdürülür.
Gömülü Dişler Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Çekilmeli ?
Gömülü Diş Operasyonu Sonrası Ağız Bakımı ve Beslenme Nasıl Olmalı?
Çekimden sonra ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından dolayı için ilk 48 saat sigara içilmemelidir.
Gömülü Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur mu?
Ağrı eşeği kişiden kişiye farklılık gösteren bir algı olması sebebi ile her kişide farklılık gösterir. Uzman hekimler tarafından yapılan hızlı ve yeteli bir cerrahiden sonra çoğunlukla fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı, ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.
Gömük Diş Operasyonu Sonrası Yüzüm Şişer mi?
Gömülü dişler çekildiğinde yanakta şişkinlik oluşabilir. Bu şişkinlik, çekilen dişin durumuna , pozisyonuna bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Bilinmelidir ki hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.
gömülü dişler