hassas baglantili citcitli protezler

Hassas Bağlantılı Çıtçıtlı Protezler

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protez Nedir?

Halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak adlandırılan bu protezler ; çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezlerle tedavinin mümkün olmadığı zamanlarda tercih edilen protezlerdir.Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucular mevcuttur.Bu tutucular, kanca görünümü almadığından daha estetik bir görüntü sağlar.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Diş Protezleri Yapımı Ne Kadar Sürer?>

Bu tip protezlerin yapımı diğer protez aşamalarıyla aynıdır.Ölçü ,prova gibi aşamalar için 4-5 kez gelinmesi gerekir. Bu da ortalama 2 hafta gibi bir zaman dilimine yayılır.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerin Kullanımı Kolay mıdır?

Hassas bağlantılı protezlerde takarken ve çıkarırken dikkat edilmesi gereken, dişlerde hazırlanan yuvalara oturan hassas parçalar mevcuttur.İlk yapıldığında çok sıkı olan protezler zamanla daha rahat takıp çıkarılırlar.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlere Alışmam Kolay Olur mu?

Bu tip protezler metal kısımlara sahip olunmadığından ,alışması daha kolaydır. İlk başlarda yadırgansa da, belirli bir süre geçtikten sonra çoğu hasta kendi dişiymiş gibi bu protezleri rahatça kullanır.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Nasıl Temizlenir?

Hassas bağlantılı(çıtçıtlı) protezlerin temizliği de diğer protezlerle aynıdır.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerle Rahat Yemek Yenilebilir mi?

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) diş protezleriyle,ısırma,öğütme,kesme gibi fonksiyonlar rahatlıkla yapılır. Çünkü bu tip protezler hem mevcut dişlerden hem de yumuşak dokudan destek alınarak yapılmışlardır. Tutuculuklarında problem yaşanmaz.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Yemek Yerken Hareket Edebilir mi?

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı ) protezlerin yemek yerken hareket etmesini önleyen yuva içerisine oturan kısımları mevcuttur. Zamanla bu bağlantıların lastiklerinde gevşeme görülebilir, fakat lastikler kolayca değiştirilebildiğinden hiçbir sorun teşkil etmez.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Estetik midir?

Kancalı protezlere göre daha estetik oldukları kesindir. Dişlerden destek alan kısımları protezin içerisinde kalır.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezleri Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Takıp çıkarma işlemleri yavaş ve dikkatli şekilde yapılmalı,hassas bağlantı parçalarına zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Protezin tam olarak oturduğundan emin olunmalı daha sonra çene kapatılmalıdır.Protez çeneyi kapatarak yerleştirilmeye çalışılmamalıdır,bu durumda hassas bağlantı kısımlarında hasarlar görülebilir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler kırıldığında Tamiri Mümkün müdür?

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) protezin hem gövde hem diş düşmesi durumda tamiri mümkündür. Kırığın durumuna göre 1- 2 gün gibi bir sürede tamir edilir. Hassas bağlantıların içerisindeki lastikler gevşerse değiştirilebilir fakat hassas bağlantı kısımları kırılırsa tamiri zordur.

Şeker Hastaları Bu Protezleri Kullanabilir mi?

Diğer protezlerde olduğu gibi parsiyel protezler de şeker hastalarına rahatlıkla uygulanabilir. Şeker hastalarında ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir.Bu hastalar ağız kuruluğu problemi de yaşayabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekebilir.

Kemik Erimesi Olan Hastalar Hassas Bağlantılı Protez Kullanabilir mi?

Kemik dokusun hacmi kancalı diş protezlerinde çok önemli değildir. Ağızda var olan dişlerden destek aldıkları için bu dişlerin sağlamlığı ve boyutları daha önemlidir.

Alerjik Hastalarda Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protez Diş Protezi Kullanımı Mümkün müdür?

Alerji testiyle ,alerjinin hangi metale veya akriliğe olup olmadığı öğrenilmelidir.Çünkü kancalı protezlerde metal ve akrilik malzeme kullanılır. Metal alerjini olanlar farklı bir materyal kullanılabileceği için bu protezleri kullanabilir.Fakat akrilik alerjisi olanlara implant üstü protezler önerilir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Ağız hijyenine ve protez temizliğine dikkat edildiğinde uzun seneler kullanılabilir. Kemik erimesi veya hastanın zayıflaması durumunda zaman içerisinde protezde bollaşma olabilir.Bazı durumlarda destek alınan sağlam dişlerin kaybı mümkün olabilir. Bu durumlarda da kaybedilen diş mevcut proteze ilave edilir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Yapılırken Mevcut Dişlere İşlem Yapılır mı?

Hassas bağlantılı (Çıtçıtlı) protezler dişlerde hazırlanan yuvalara oturtulmak zorunda olduğundan,mevcut dişler kaplanmak zorundadır.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protez İle Parsiyel (Kancalı) Protez Arasındaki Fark Nedir?

Parsiyel (Kancalı) protezlerde estetiği bulunmayan kancaları mevcuttur ama hassas bağlantılı (Çıtçıtlı) protezlerde bu kancalar bulunmaz. Parsiyel (Kancalı) protezlerde ağızda bulunan dişlere bir işlem yapılmasına gerek olmayabilir ama hassas bağlantılı (Çıtçıtlı) protezler için mevcut dişlerde işlem yapılması zorunludur. Hassas bağlantılı (Çıtçıtlı) protezlerde çene kısmında en az 4-6 diş olmalıdır. Parsiyel (Kancalı) protezde böyle bir zorunluluk yoktur. Hassas bağlantılı (Çıtçıtlı) protezler diğerlerinden biraz daha maliyetlidir.

hassas bağlantılı çıtçıtlı protezler