Implant Nedir?
İmplant eksilen dişlerin kaybolan estetiğini ve işlevini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen suni diş kökleridir. Implantlar genellikle dokulara uygun, dayanıklılıkları son derece fazla ve yüksek teknoloji ürünü olan titanyum malzemeden yapılırlar. Implant tedavisi sonucu çene kemiğine yerleştirilen implantlar o kadar doğal bir görünüme sahiptirler ki onları gerçek dişlerden ayırt etmek çok zordur. Bu nedenle onların varlıklarından haberiniz bile olmaz.
Implant Yapımının Aşamaları Nelerdir?
Muayene: implant tedavisinin en önemli aşamasını oluşturur.Bu etap tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, panomomik röntgen ve /veya 3D çene ve diş tomografisi (3DCT ) çekilir ve ağızdaki dişlerin ve kemiğin durumuna göre, diş hekimi kullanılacak implantın tipi ve ebatına ( çap , boy ) karar verir. Bu etapta kaç adet implant uygulanacağı, hangi bölgelere uygulanacağı ve sonradan yapılacak proteze karar verilir. Planlamanın uygulanacak protez tipine göre yapılması çok önemlidir.Hekimin bu konuda deneyimli olması, implant planlamasını yaparken uygulanacak protezi de düşünerek cerrahi işlemi gerçekleştirmesi, sonradan karşılaşılabilecek beklenmedik sonuçları önlemede çok önemli role sahiptir.
Operasyon: Implantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. Kesi (insizyon ) dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. Implant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına ve bölgeye bağlı olarak 15-90 dakika arasında sürebilir.
İyileşme safhası: Implant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 2 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir. İyileşme süresi sırasında, implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi: İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı ( kron )yerleştirilir.
Protezin Yapılması: Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir.
Implant Tedavisi Sırasında Çok Acı Hissediliyor Mu?
Implant tedavisi lokal anestezi altında uygulanan bir tedavi olduğundan ağrısız geçen bir operasyondur. Operasyonu yapacak olan hekim ve hastanın tercihi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi implant tedavisinde de bazı ağrılar olabilir. Operasyon sonrası ortaya çıkabilecek ağrılar normal diş çekimi sonrası ortaya çıkan ağrılardan farklı değildir. Hekim tarafından verilecek olan ilaçlar operasyon sonrası ağrıların önlenmesini sağlayacaktır.
Implant Tedavisi Pahalı Bir Uygulama Mıdır?
Implant uygulamaları yüksek teknoloji gerektiren, bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir maliyet gerektirirler. Buna karşılık implant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir