Fissür Örtücü
Diş hekimleri tarafından diş çürüklerinin önlenmesi amaçlı koruyucu diş tedavileri uygulanmaktadır. Profesyonel topikal flor uygulamalarının çürük önleyici etkinliği birçok çalışmada gösterilmiştir.
Dişlerimizi ne kadar fırçalasakta dişlerin üzerindeki fissür dediğimiz girinti çıkıntılardan dolayı fırçalar bazı bölgeleri tam temizleyememektedir.Diş yüzeyindeki küçük olukların üzerini kapatarak pürüzsüZ koruyucu bir bariyer oluşturarak çürük oluşumunu engelleyebiliriz.Bu uygulamaya fissür örtücü diş aşısı,diş ojesi gibi çeşitli isimler verilmektedir.
Fissür örtücü nasıl uygulanır ?
Özellikle çocuklara dişleri çürümeden önce uygulanan bu yöntem dişin durumuna göre çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Öncelikle dişlerin özel bir ekipmanla temizliği yapılır. Daha sonra da fissür örtücü malzeme kullanımı için diş yüzeyi özel bir malzeme ile hazırlanır. Fissür örtücü ise ince, şeffaf veya beyaz renkte sıvı formdadır ve dişlerdeki girintilere, çukurlara girecek şekilde özenle sürülür. Her bir diş için birkaç dakika sürer. İşlem tamamlanır tamamlanmaz üzerine özel bir ışık tutularak sertleştirilir. İşlem hızlı ve basittir.
Fissür Örtücü İle Diş Çürükleri Nasıl Engellenir?
Çocuklarda özellikle azı dişlerine uygulanan fissür örtücü işlem, çürük oluşumuna sebep olabilecek girinti ve oluklara dolan besin birikimini önleme amacıyla yapılır. Dişler de bu sayede daha kolay fırçalanır ve temizlenir. Tekrardan çürük oluşma riski de minimuma inmiş olur.
Fissür Uygulaması Hangi Yaşta, Hangi Dişlere Uygulanır?
Süt dişleri çıkan çocukların hepsine fissür örtücü işlem uygulanabilir. Çocuklarda süt azı dişlerine ve kalıcı (daimi dişlere) azı dişlerine yapılır. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de bu işlem uygulanabilmektedir. Çürük riski olan her dişe bu uygulama gönül rahatlığı ile yaptırılabilir.
Diş Dolgusuyla Fissür Uygulamasının Farkı Nedir?
Fissür uygulaması henüz çürük oluşmamış fakat çürümeye meyilli ve çürük riski olan dişlerin girintilerini doldurarak çürümesini önleme amacıyla yapılır. Dolgu ise diş çürümeye başladığında, çürüdüğünde veya diş minesinin tahribatı başladığında yapılır. Hatta dişte daha ileri seviyede bir çürüme varsa kanal tedavisi yapıldıktan sonra dolgu yapılır.
fisür örtücüler