Vidalı Diş Nedir ?
İmplant üstü protezler vidalı ve simante ( yapıştırıcılı )şekilde planlanabilir.
Simante yani direkt olarak ağıza yapıştırılan klasik protezlerde, protez yerinden sökülemediği için, yapıştırma sırasında ne kadar dikkatli davranılmış olsa bile siman (yapışkan) artıkları diş eti içine kaçarak implant yüzeyine doğru gidebilir. Siman artığı oradaki diş eti, kemik ve dolayısıyla implanta zarar verecektir. İmplant tedavilerinde uzun dönem başarısızlık sebeplerinin en önemlisi siman artığı olarak bilinmektedir. Vidalı protezlerde, yapıştırma işlemi ya hiç yapılmamakta ya da ağız dışında yapılmaktadır. Ağızda yapılsa bile protez sökülebildiği için rahatça temizlenebilmektedir.
Vidalı Dişlerin Avantajları Nelerdir?
Protezin gerektiğinde ağız içindeki vida deliklerinden vidalara ulaşılarak kolayca yerinden çıkarılabilir. Oysa simante protezlerde protezi keserek çıkarmak gerekebilir. Bu işlem hasta ve hekim için uzun zaman alan bıktırıcı bir yöntemdir.Protez sıfırdan başlanarak tekrar yapılmak zorunda kalınır. Vidalı dişlerde, protezlerde oluşabilecek porselen atmaları, kırık vb. tamir edilebilen sorunlarda protez yerinden çıkarılarak kolayca tamir edilebilirAbutment adını verdiğimiz implantın üzerine yapılan dayanaklar ile implantı birleştiren vidada zaman zaman gevşemeler meydana gelmektedir. Simante protezde protezi sökmeden vidayı sıkmak mümkün değilken, vidalı dişlerde sorun çok kolay şekilde çözülmektedir.Klasik yöntemde vida gevşemesi sorunu olmasın diye vidayı firmaların belirttiği değerlerden fazla sıkmak vidanın kırılmasına sebep olabilmektedir. Oysa vidalı dişlerde gerekenden az bile sıksanız sorun oluştuğunda vidayı tekrar sıkmak çok kolay olacaktır.Vidalı diş protezi belli aralıklarla sökülerek protezin ve ağzın temizliğini yapmak mümkündür.implant üstü hibrit protez olarak adlandırılan ve sadece 4 ya da 5 implantın yapıldığı vidalı sistemler sayesinde daha az sayıda implant ile hasta konforu sağlanmaktadır. BAKINIZ ALL ON 4 İMPLANT Vidalı Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?
Vidalı diş protezi daha hassas bir ölçü ve laboratuvar süreci gerektirir.Protez aşamasında kullanılan ara parçalar biraz daha maliyetlidir.Her vakada uygulanamamaktadır. Örneğin; vida deliklerinin ön dişlerin dış yüzeyinden çıkacağı durumlarda estetik sorun oluşacağı için yapılamamaktadır. vidalı dişlerin avantajları nelerdir