implant ustu protezler

Implant Üstü Protezler Kaç Çeşit Olabilir?

Diş implantı daha önce de bahsettiğimiz gibi çekilen dişin kökü görevini gören , doku ile biyouyumlu, titanyumdan yapılan vidalardır. İmplantların üzerine gelen protezleri sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayırabiliriz.

Device

Implant Üstü Hareketli Protez Nedir, Neden Yapılır ?

Şüphesiz ki implant yaptıran her kişinin hayali hiç çıkmayan, sabit dişlere sahip olmaktır. Fakat malesef ki her zaman bu mümkün olamayabilir. Bazen tedavi ihtiyacı olan kişinin kemik miktarı, kemik şekli, anatomik oluşumları sabit protez için yeterli sayıda ya da hacimde implant yapmaya izin veremeyebilir.Ya da kişinin genel sağlık durumu buna müsade etmeyebilir. Bir diğer sebep de sabit protezin maliyetinin karşılanamamasıdır.
Bu gibi durumlarda daha az sayıda implanlar ile implant üstü hareketli protezler yapılabilir.

  • implant üstü ataçmanlı protezler ( çıtçıtlı protezler )
  • implant üstü barlı protezler
  • Implant Üstü Hareketli Protezlerin Avantajları Nedir?

    Total protezlerin (tam damakların ) tutuculuğuna katkı sağlarlar. Özellikle alt protezler, tutuculukları oldukça düşük olmaları sebebi ile kullanalar tarafından çoğunlukla şikayet konusudur. . Alt protezi 2 ya da 4 implant ile damağa bağlayarak daha tutucu , sağlam ve stabil olmalarını sağlarlar. Böylelikle protez konuşurken, yemek yerken oynamaz.Üst damakta yaşanan en büyük sorun ; damağın çok büyük hissedilmesi (tam damağı kapladığı için ) , bu sebeple bulantı yapması ve yemeklerin tadının alınamamasıdır. Üst damağa 4 ya da 6 diş implantı yapıldığı takdirde protezin damak kısmı daha küçültülebilir böylelikle yemeklerin tadı alınabilir. Bulantı hissi ortadan kalkar.

    Implant Üstü Hareketli Protezlerin Dezavantajları Nedir?

    Her ne kadar implantlar sayesinde tutuculukları tam damaklara kıyasla geliştirilmiş olsa da , yine de takılıp çıkarılabilir protezlerdir. Zaman zaman vuruk yapabilirler.Protezin altından çene kemiğinde erimeler devam eder ve bu da zamanla altına yiyecek artığı gitmesine ve protezin tutuculuğunun azalmasına sebep olur.Tam damaklar gibi zaman içinde içine besleme işlemine ( astarlama ) gerek duyulur.Zamanla implant üstü ataçmanlar takıp çıkarma sonucu gevşeyecektir. Bu da ataçmanların yenilenmesine gerek duyacaktır.

    ımplant üstü protezler