cocugum dis travmasi gecirdiginde ne yapacagim

Diş travmaları; çocukluk çağında başa gelebilecek önemli sağlık problemlerindendir. Diş travmaları, yeni yürümeye başlayan 1-3 yaş ve okul çağı dönemi olan 7-10 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülmektedir. Bu travmalardan en çok etkilenen dişler üst ön-kesici dişlerdir.

Diş travmalarının şekli ve büyüklüğü nasıl olursa olsun, çocuklarda bilinç kaybı, kanama, kusma, bulantı, konuşma zorlukları gibi genel sağlık problemi var ise en kısa sürede bir hastanenin acil servisine götürülmelidir. Eğer hastanın genel durumu iyiyse en kısa sürede mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Diş hekimi travmaya maruz kalan kişinin çenesinde yumuşak doku, dudağında zedelenme, yaralanma, kanama ve çenede kırık olup olmadığını analiz eder. Tramvaya maruz kalan dişin çevre dokularının hasara uğrayıp bütünlüğünün bozulup bozulmadığına bakılır,

Çocuğun allerji hikayesinin, akut ya da kronik bir rahatsızlığınının (kalp, şeker, böbrek vb) olup olmadığı, tetanoz aşısının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa ne zaman yapıldığı konusunda hekime önceden bilgi verilmesi gerekir.

Çocuğunuzun Dişi Yerinden Çıktıysa Sakın Hemen Atmayın 

Tramva sonucu diş soketten çıkmışsa: En önemli şeylerden biri dişin hangi şartlar altında ve ne kadar sürede hekime ulaştığıdır.Uygun şartlar altında ve en geç yarım saat içerisinde diş hekimine ulaştırılan dişin sokete yerleştirilip kurtarılma şansı yüksektir Şimdi önemli olan saklama koşullarından bahsedelim. Kopan diş kök kısmı zarar görmeyecek şekilde tutulmalı ve çevre dokuların zarar görmemesi için suyla temizlendikten sonra süt yada tükürük içerisinde muhafaza edilmelidir.  Süt kök liflerini üç saate kadar korur. Diş sokete yerleştirildikten sonra iki komşu dişe sabitlenerek tutturulur.Burda amaç dişin fonksiyon sırasında oynamamasıdır.Sabitleme işinin ardından diş aralıklarla röntgen ile kontrol edilmelidir.

Kırık Dişler Uzun Süreli Takip Gerektirir 

Tramva sonucu dişte kırık meydana gelmişse : Kırık parça bulunabiliyorsa hekime ulaştırılması yapılıcak tedavi için önem teşkil etmektedir. Hekim bu parçayı kullanarak dişi restore edebilir. Kırılan bölgenin büyüklüğü yapılıcak tedaviyi belirlemektedir. Sinire ulaşmış ve ulaşmamış dişlerde tedavi farklılık göstermektedir.

Kırık dişlerde her zaman uzun takip önemlidir.Dişlerde renk değişiklikleri, şişlik ,ağrı ileriye yönelik oluşabilicek sorunlardır.







Lütfen Bekleyin