cocugunuzu dis doktoruyla baristirin

“Çocuğunuzu Diş Doktoruyla Barıştırın”

Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2007 yılında mezun olarak diş hekimi unvanını kazanan Gülnaz Aydın, Bodrum'da 2014 yılında kurduğu Dent Halikarnas Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde karşılaştığı vakaların bir değerlendirmesini yaptı. Diş sağlığının ve diş bakımının çocuk yaşlardan itibaren kazanılması gerektiğine dikkat çeken diş hekimi Gülnaz Aydın, ailelerin çocuklara diş hekimi korkusunu fark etmeden aşıladıklarına da dikkat çekti. Gülnaz Aydın yaptığı açıklamada şunları söyledi.

"Biz Dent Halikarnas'ı kurarken, Bodrum'da ağız ve diş sağlığının her alanında hizmet veren bir klinik olmayı hedeflemiştik. Kuruluşumuzdan bu yana geçen sürede, özellikle ortodonti alanında çok fazla hastamız olduğunu, bu hastaların da çok büyük bir kısmının çocuklardan oluştuğunu gördük. Hekim arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda çocuklarda sıklıkla rastlanan bu olumsuzluğun üzücü ve acilen önlem alınması gereken bir durum olduğuna karar verdik. Bu aşamada öncelikle çocukların diş hekimlerine olan korkularının yok edilmesi gerekiyor. Burada da en önemli görev de ailelere düşüyor. Çünkü diş hekimi korkusu çocuklardan çok aile büyüklerinde var. Özellikle çocukların yanında önceden yaşanan deneyimlerin paylaşılmaması çok önemli. Zaten, anne-babalarının diş hekimine giderken ve/veya döndüklerinde yaşadıkları korkularını hisseden çocuklar, kendilerine rehber olan aile büyüklerinin anılarını duyduklarında diş hekimine giderken daha da panik oluyorlar. Bizim Dent Halikarnas Polikliniğimizde sergilediğimiz yaklaşım da çocukların tedirginliklerinin yok edilmesi üzerine. Hasta veya kontrole gelen çocuklar, eğer korkuyorsa, dişçi koltuğunu oturmaya çekiniyorlarsa, bu konuda onları zorlamıyoruz. Öncelikle kliniğimizi gezdirip, kendisine yapacağımız işlemler hakkında bilgi veriyoruz. Bu şekilde yaklaşınca, daha sonrasında kliniğe tekrar geldiğinde bizim söylememize gerek duymadan kendisi oturabiliyor. Çocuklar bilmedikleri her şeyden korkarlar. Nasıl ki ilk defa berber koltuğuna oturan çocuklar ne yapılacağını bilmediklerinden ağlıyorlarsa, bizim koltuğumuzda da aynı tepkiyi vermeleri oldukça normal. Bu korkularını bastırmalarında en büyük destek aile ve hekime düşüyor."

Çocuk yaşlarda başlayan bu korkunun ileri yaşlarda devam ettiğine dikkat çeken DT. Gülnaz Aydın, çocukların bazen ailelerinden daha rahat koltuğa oturabildiğini de hatırlatıyor. Teknolojinin ve tekniklerin geliştiği günümüzde artık kötü deneyimler yaşanmadığını belirten Aydın, anestezi iğnelerinin bile artık can yakmadığına dikkat çekti.

Estetik ve güzellik alanında önemli bir rolü olan dişlerimiz, artık ağız ve diş sağlığı polikliniklerinin de olmazsa olmazı. Gerek sağlık nedeniyle, gerekse güzel bir görünüme kavuşmak için diş estetiğine önem verenlerin günden güne arttığını belirten DT. Gülnaz Aydın, diş hekimlerine uzun süreden beri uğramayanları da uyarıyor.


Lütfen Bekleyin