dis eti cekilmesi ile ilgili en cok sorulanlar

Diş eti çekilmesi sık ve bazende zamansız karşılaşılabilen ciddi bir problemdir. Bu makalemizde diş eti çekilmesi ile ilgili sizleri sıkmadan detaylı bir şekilde bilgilendirmeye çalışacağız.

Diş eti çekilmesi nedir?

Diş eti çekilmesi, diş eti seviyesinin belirli sebepler ile , normalde olması gereke seviyeden ( diş ve diş kökü birleşim yerinden - mine segment sınırı ) daha aşağı inerek , dişin kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Diş eti çekilmesi dişe zarar verdiği gibi estetik olmayan görünümü sebebi ile hastalarımız tarafından sıklıkla şikayet konusu olarak bizlere gelmektedir.

Diş eti çekilmesi neden oluşur?

Diş eti çekilmesinin en sık görülen sebepleri olarak, diş fırçalama yöntemlerinin hatalı uygulanması ve iyi yapılamıyor olması sonucu yiyecek artıklarının ve bakteri plağının diş aralarında ve yüzeyinde birikmesini sayabiliriz. Bunu takip eden sebepler olarak diş gıcırdıtılması , kalem ısırılması ve benzeri bazı olumsuz alışkanlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca diş etlerinde mevcut olan yapısal bozukluklar, dişlerdeki çapraşıklık, travmatik cerrahi işlemler, frenulum adını verdiğimiz dudak yanak kas bağlantılarının dişlere yakın olması, çapraşıklık sonucu olarak da kendisini gösterir.

Diş eti çekilmesi nasıl anlaşılır?

Diş eti çekilmesi; bazen hastalar tarafından farkedilebilsede genel olarak diş hekimi tarafından yapılan klinik muayene ile anlaşılabilir. Normalde, dişlerin kökündeki yüzeyler diş eti ile kaplıdır; fakat diş etinin çekilmesi sonucunda normal dişlere göre daha sarımsı renginde olan kök yüzeyleri görünür. Ayrıca; kişide çürük bulunmamasına rağmen sıcak ve soğuk hassasiyeti, asitli gıdalara duyarlılık görülebilir.

Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?

Diş eti çekilmesinin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Öncelikli olarak; çekilmenin nedeni belirlenmeli ve neden ortadan kaldırılmalıdır. Ardından diş etinin çekilme miktarına göre basit ve koruyucu teknikler ya da diş eti uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.

Diş eti çekilmesi durdurulabilir mi?

Diş eti çekilmesine neden olan durumlar ortadan kaldırılarak bu durumun ilerlemesi durdurulabilir.

Diş eti çekilmesi olan dişlere implant ya da kaplama yapılabilir mi?

Diş eti çekilmesi var olan kişilerde implant uygulaması ya da kaplama yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Dişeti çekilen bölgeye uygulanacak porselen kaplama normalden uzun ve estetik olmayan bir görüntüye yol açabilir. Biz günümüzde bu gibi problemleri, çekilmenin olduğu yere dişeti renginde porselenler ilave ederek çözebiliyoruz. Sağlıklı bir diş eti için nelere dikkat edilmelidir? Düzenli ve dikkatli bir ağız hijyeni ile sağlıklı diş etlerine sahip olunabilir. Bu nedenle dişlerin; günde en az 2 defa, en az 2 dakika süre ile fırçalanması gerekir. Buna ek olarak; kişiler 6 ayda 1 kez diş hekimi kontrollerini muhakkak yaptırıyor olmalıdırlar. Rutin diş temizliklerini aksatmamaları önerilir. Bu sayede; ağız içerisinde oluşabilecek problemler erken evrede yakalanabilirler. Bunun yanısıra , sigara içilmesi, diyabet hastalığı, çapraşık dişlere sahip olunması gibi faktörler diş eti rahatsızlığının gelişimini kolaylaştırarak, rahatsızlık şiddetini artıracağından bu rahatsızlıklara sahip bireylerin diş eti sağlığı açısından daha dikkatli ve özverili olmalarını önerilir.

Yazan: Bodrum Diş Kliniği  DentHalikarnas Diş Hekimi Gülnaz Aydın

Bodrum Diş eti Hastalıkları ve Diş Eti Tedavisi için  kliniğimizden randevu oluşturmak için randevu oluşturmayı unutmayınız,

Sağlıkla Kalın !


Lütfen Bekleyin