diyabet ve dis hekimligi

Diabet ve Diş Hekimliği

Diabetik hastalarda tedavi öncesi açlık kan şekeri değerlerinin bilinmesi enfeksiyon riski ve yara iyileşmesinin seyri için önemlidir. Kontrol altında olmayan diabette, enfeksiyon riski, kötü ve yetersiz yara iyileşmesi, buna bağlı olarak ikincil enfeksiyon riski vardır.

İnsülin kullanan hastalarda diş tedavisi öncesi hafifte olsa birşeyler yenmesi gereklidir, randevuların sabah ile öğle saatleri arasında alınması insülin reaksiyonundan korunmak açısından önemlidir.

Diabetli hastaların, ağrıya toleransları yüksek olduğundan, ağız içinde sert ve yumuşak dokularda (dişeti, damak, dil) oluşabilecek enfeksiyon odaklarını onlara erken dönemde rahatsızlık vermediği için , bu lezyonlara erken müdahale için 3-6 ay arasında dişhekimine kontrole gitmeleri gerekmektedir. Enfeksiyon riskinin yüksek olması sebebiyle diş eti sağlığının devamlılığı açısından çok iyi ağız hijyeni gereklidir.

Bir çok diabet hastasında diş eti hastalığı yani perodontitis mevcuttur. Sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalık erken müdahale edilmezse kemik kaybına sebep olduğu için tüm dişlerin çekimini gerektircek kötü sonuçlar doğurabilir. Erken müdahalenin büyük önem taşıdığı bu hastalık, diş hekimi-hasta birlikteliğiyle durdurulabilir.


Lütfen Bekleyin