gulus tasarimi

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

Gülüş tasarımı herhangi bir sebeple, kişinin dişlerinden veya dişetlerinden kaynaklanan estetik görünümünün iyileştirilmesi amacıyla yapılan, bir takım estetik amaçlı tedavileri içeren işlemlerin bütünüdür.

KİŞİYE ÖZEL GÜLÜŞ TASARIMI

Gülüş tasarımı kişiye özel olmalıdır. Her birey tektir, farklıdır , dolayısı ile gülümseme de farklı olmalıdır. Birbirinin aynı tasarlanan dişler basmakalıp gibi görüneceğinden estetik olmayacaktır ya da bir kişide estetik algılanan diş şekilleri bir başkasında farklı görüneceğinden her bireye ayrı düşünülerek uygulanmalıdır.. Bu yüzden ideal gülüş tasarımında birçok faktör göz önüne alınmalıdır. Bodrum Gülüş Tasarımı için bize ulaşın !

Kişiye özel gülüş tasarımında , kişinin cinsiyeti, yaşı, yüz şekli, ten rengi, göz rengi , dikkate alınmalı ve kişinin karakterini yansıtmalıdır.

Gülüş tasarımı yapılırken neler dikkate alınmalıdır?

Gülüş tasarımı yapılırken ilk ve en önemli dikkat edilmesi gereken nokta bireyin beklentisi olmalıdır. Bu ilk muayene seansında hekim ile hasta arasında yapılan görüşme ile anlaşılır. Hekimin , kişinin beklentisini net olarak algılaması çok önemlidir. Kimi, çok doğal görünen dişlere sahip olmak ister iken kimi için beyazlık en vurgulu istektir.

Hastanın isteğini tam olarak algıladıktan sonra gülüş tasarımında diğer faktörler detaylı incelenmelidir. Bunlar;

Kişinin dudak yapısı ve şekli

Diş eti şekli ve görünürlüğü,

Dişlerin boyutu,

Alt ve üst dişlerin birbiri ile ilişkisi,

Ten rengi, göz rengi

Kişinin karekteridir.

İDEAL GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

Bembeyaz , tertemiz görünen ,inci gibi dizilmiş dişlere sahip olmayı kim istemez ki!

İdeal gülüş tasarımı kişiye özel olan en doğal ve estetik olanı yansıtan tasarım olmalıdır. Fakat kişinin istekleri her zaman ilk sıralamayı almalıdır. Kimine göre ideal olan en doğal dişler iken kimine göre en beyaz olandır. Hekim hastasının isteklerini net olarak algılamalı ve kendi dokunuşunu katarak , hastasının isteklerini yerine getirir iken doğal olana en yakın, kişiye en yakışacak dokunuşları ilave ederek tasarımı uygulamalıdır.

GÜLÜŞ TASARIMI NASIL YAPILIR?

 Gülüş tasarımı yapmanın birden fazla yöntemi mevcuttur.

Diş beyazlatma ile gülüş tasarımı ; Birey dişlerinin dizilimi ve şeklinden memnun ise yalnızca daha beyaz ve parlak olasını istiyor ise sadece diş beyazlatma ile yapılabileceği gibi, bunun yanı sıra, diş eti estetiği ile de tamamlanabilir.

Lamineler ile Gülüş tasarımı; Dişlerde minimal çapraşıklık ve renk değişimleri mevcut ise lamine porselenler ile, dişlerin ön yüzeylerinden minimal aşındırma yapılarak gülüş tasarımı yapılabilir.

Emax , cam seramik ve zirkonyum kaplamalar ile gülüş tasarımı; Dişlerdeki çapraşıklık ve seviye farklılığı fazla ise e max, cam seramik ve zirkonyum kaplamalar yapılarak gülüş tasarımı yapılabilir.

Ortodonti ile gülüş tasarımı; Kişi dişlerinin şekil ve boyutundan memnun ise sadece dişlerinde çapraşıklık mevcut ise , dişlerinden hiçbir aşındırma işlemi yapılmasına gerek duyulmadan ortodonti tedavisi ile dişler sıralanır akabinde diş eti estetiği ve diş beyazlatma ile gülüş tasarımı tamamlanır.

Kombine gülüş tasarımı; Ortodonti, lamine veya cam seramik kaplamalar, diş eti estetiğinin hepsinin birden uygulandığı gülüş tasarımıdır.

GÜLÜŞ TASARIMI NE KADAR SÜRER

Uygulanacak olan tedavinin çeşidine göre 1 gün ile 2 hafta arasında değişebilir. Örneğin yalnızca diş beyazlatma ile yapılacak ise tek seferde, lamine gibi seramik restorasyonlar ile yapılacaksa 2 hafta gibi bir süre gerekmektedir.

Makaleyi yazan DT. Gülnaz Aydın

10.04.2021


Lütfen Bekleyin