tek dis implant tedavisi

Tek Diş İmplant Tedavisi ile ilgili  bu blog yazımızda  tek diş implantı nedir , tek diş implantı nasıl yapılır , tek diş implantı hangi durumlarda gereklidir,  tek diş eksikliği tedavi edilmez ise ne olur gibi merak edilen konuları yanıtlayacağız.

Tek diş kaybı neden önemli , tek diş implant uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?

Öncelikle dişlerimizin ağızda bulunmasının 3 ana nedenini belirterek başlayalım. Bunlar ; estetik, fonksiyon (çiğneme) ve fonasyon (konuşma) olarak sıralanır. Günümüzde birçok kişi tek diş kaybından ötürü problem yaşamaktadır. Bu tek diş kaybı ön bölgede olursa, kişiler tarafından estetik ve psikolojik problemlere yol açabileceğinden daha fazla endişe uyandırmakla beraber tüm bölgelerdeki diş kayıpları, bu saydığımız 3 ana görev eksikliğinden ötürü bir çok probleme yol açabilmektedir.

Diş kaybı neden olur?

'' Diş kaybı neden olur ?  '' Sorusunu açıklığa kavuşturmak gerekir ise; diş kaybı,  çoğunlukla diş çürüğünden, diş eti hastalıklarından veya travma gibi kazalardan dolayı meydana gelir.

Birçok kişi ön bölgedeki eksikliği daha çok sorun etmekle beraber, arka bölgelerdeki eksikliği görünmediği için çok önemsememektedir. Fakat bilinmelidir ki diş eksikliğinin kişinin kendisinin farketmediği olumsuzluklar , zararları da mevcut olduğudur.

Bunları sıralayacak olursak;

- Kayıp olan diş bölgesindeki çene kemiğindeki erime

- Kayıp olan dişe komşu olan dişlerde boşluğa doğru kayma

- Kayıp olan dişe komşu olan dişlerde erken çürüme

- Kayıp olan arka bölgede yaşanan çiğneme zorluğundan dolayı, hastanın bir diğer tarafı ile çiğneme fonksiyonunu gerçekleştirmesi ve buna bağlı , çene eklemlerinde problem yaşanması olarak sayabiliriz.

Tek diş kaybı tedavi yöntemleri nelerdir?

Önceleri tek diş kayıplarında yalnızca köprü veya protez gibi tedavi yöntemleri tercih edilirken, diş hekimliği alanındaki gelişmeler sayesinde implant uygulamalarıyla da tedavi süreçleri kolaylaşmıştır. Köprü tedavisinde boşluğun yanlarındaki dişler kesilerek küçültülerek yapılması sebebiyle günümüzde implant uygulamarı köprüye oranla daha çok tercih edilen uygulamalardır

Tek diş implantı mı köprü mü , hangisini tercih etmeliyim?

En doğru tedavi seçeceğini diş hekiminiz muayene sonucu belirleyecektir. Fakat şunu belirtmeliyiz ki uygun şartlar sağlanmış ise implant tedavisi seçeceği , çoğunlukla tercih edilen yöntem olmalıdır. Tek diş implantının köprüye göre avantajlarından bahsedecek olursak;

1.İmplant tedavisinde komşu dişlerde bir işleme gereksinim duyulmaz.

2.İmplant tedavisinde, diş kaybı olan bölgedeki kemikte, fonksiyon kaybına bağlı kemik erimesi olmayacağıdan , çene kemiği korunmuş olur .

3. Diş kaybının olduğu bölgedeki çene kemiği korunduğu için , implant tedavisinde , ileriki dönemde kemik erimesine bağlı estetik problemler minimize edilmiş olunur.

Tek Diş İmplantı Herkese Uygulanabilir mi?

Tek diş implantının uygulanabilmesi için kişinin aktif büyüme sürecinin tamamlanmış ve yeterli kemik düzeyinin bulunması gerekir. Uygulanan implant, diş kökü görevi göreceği için dişi çevreleyen kemik yapı ne kadar kaliteli ve sağlam olursa, imlantın kemiğe tutunması da bir o kadar başarılı olacaktır.

Makaleyi yazan, Diş hekimi Gülnaz AYDIN

Bodrum İmplant Diş Tedavisi Hakkında detaylı bilgi almak için randevu alın .Bodrum Diş Kliniğimiz Covid -19 nedeniyle gerekli üst düzey önlemleri almıştır.

Sağlığınız bizim için değerlidir.


Lütfen Bekleyin